Prvi u srbiji

 

Prvi u srbiji

Neiskorišćena krv dobijena klanjem životinja predstavlja problem u Vojvodini i veliki je zagađivač vode i životne sredine(vezuje kiseonik u vodi i živi svet izumire). Naime, proučavajući problem uklanjanja i prerade nejestivih, sporednih proizvoda zaklanih životinja na području AP Vojvodine, došli smo do saznanja da se klanjem životinja dobija i značajna količina krvi. Deo od 25% ukupne količine animalnih otpadaka predstavlja otpad u vidu krvi, za čije iskorišćenje je potrebno pronaći higijenska, ekološka i ekonomska rešenja.

Preradom krvi po odgovarajućem tehnološkom postupku mogu se proizvesti proizvodi u vidu visoko proteinskih hraniva za ishranu životinja (krvno brašno). Prerađena krv bi na ovaj način predstavljala metod zaštite čovekove sredine što je primarni cilj, a dobijeni proizvodi,bogati deficitarnim esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i mineralnim materijama, a naročito gvožđem, bi se koristili za ishranu životinja.

Na ovaj način, uvođenjem nove linije za preradu krvi, postali smo prva i jedina fabrika u Srbiji koja se bavi ovim poslom i na taj način dostigli evropske standarde, i rešili bitna pitanja zemlje koja se tiču ekologije i zaštite životne sredine.